Facturile românilor, scumpiri de speriat pentru toată Europa: analiza care ne face de râs în fața celorlalte țări

de: Mădălina Bahrim
27 04. 2023

Prețurile la facturile de energie ale consumatorilor români au explodat în ultima vreme, iar cifrele dintr-o analiză recentă arată cât de gravă e situația pe piața energetică de la noi, dar și cât de apăsătoare e povara de pe umerii oamenilor de rând și firmelor de asemenea.

Potrivit unui document proaspăt lansat în spațiul public de Eurostat, România a avut o creștere amețitoare a prețului energiei electrice în 2022. Suntem lideri în acest clasament dur! Referitor la prețurile gazului, situația e la fel de dureroasă, țara noastră fiind ocupanta poziției a doua în ierarhia prețurilor mari.

Eurostat notează că România a avut cea mai mare scumpire a electricității din Uniunea Europeană în a doua jumătate a anului 2022, dacă ne raportăm la cifrele înregistrate de țara noastră în perioada similară din 2021.

Facturile românilor, motiv de analiză internațională. La noi e ca la nimeni!

De notat că în privința electricității, nicio țară membră a Uniunii Europene n-a scăpat de scumpiri, însă în unele state prețurile au crescut mai modest, în timp ce în altele scumpirea este alarmantă, așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul nostru.

Astfel, potrivit documentului statisticienilor europeni, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (+112%), Cehia (+97%), Danemarca (+70%), Lituania (+65%) și Letonia (+59%), mai relevă analiza citată. La polul opus, se pare că cele mai mici au fost înregistrate în Luxemburg (+3%), Austria și Germania (ambele +4%), precum și în Polonia și Bulgaria (ambele +5%).

De asemenea, când vorbim despre prețul gazelor, scumpirile și-au făcut simțită prezența în absolut toate țările din Uniunea Europeană. În toate cele 27 de state, deci, în cea de-a doua parte a anului trecut, gospodăriile au fost nevoie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a acoperi costurile legate de facturile la gaz. Analiza Eurostat arată că prețurile gazelor (în monede naționale) au crescut cel mai mult în Cehia (+231%), România (+165%), Letonia (+157%), Lituania (+112%) și Belgia (+102%).